HK-Matkultur

Dom senaste två timmarna har jag tagigt min tid till att skriva min Hemkunskappsuppgift. jag är iaf ganska nöjd med den så jag lägger upp den här på bloggen. hihi men mina mellanslag och när mna kopierar det in här så syns inte fördelningarna över texten utan allt blir bara en ända hög. men jag har gjort 4 fördelningar lite snabbt så det inte ska vara så svårt att läsa om ni pallar.

HK – Matkultur Jag har gjort min intervju om Bolivia min pappas hemland. Vi träffades i mitt rum och jag börja ställa frågor och notera i min dator. Nationalrätter Bolivia är stor och har många olika landskap och städer. Varje landskap har sina egna speciella rätter. Om man bara ska tag en rätt sådär så äts det framförallt mycket soppa överallt. Om man ska tag en speciell rätt som äts mycket i Bolivia från alla håll och kanter så är det Plato paceña (rätten från La Paz). Plato paceña innehåller En biff med stekt ost tillbehören är stora potatisar tillsammans med en majskolv. I övrigt så äter man också mkt Majskolv och då har dem lagt till en rätt som heter majspudding. Man laggar upp majspuddingen såhär: kokar upp malenmajs och tar lövet från majsplantan och omsluter malnamajset i den. Snabbt och enkelt.

En vanlig måltid i Bolivia ser ut såhär: man börjar med en soppa med bröd. Därefter så äter man friterad kyckling med ris. Ett glas papaya juice dricker man till. En liten festligare måltid brukar vara en grillfest där dom grillar allt möjligt, Från fisk, grönsaker till en maffig Köttbit. Tillbehör Man äter oftast Majs, pasta, ris, potatis och Quinoa. Quinoa är en ört som folket inka ofta odlat den i flera tussen år och på senare tid har den kommit tillbaka.. örten odlas bara från Bolivia. På 90-talet talet kom den även till Sverige och resten av Europa. I Bolivia äter man oftast två tillbehör på samma gång tillexempel Potatis och ris eller ris och pasta. Skillnader Bordskicket är jätte viktigt ifrån skillnad från Sverige. Visst är det viktigt i Sverige men inte så viktigt som det är i Bolivia. Om man inte äter upp allt på talriken eller tar för lite klassad det som oförskämt. Juice och läsk dricker man oftast till maten. sen dricker man tropiska frukter som dom färdigpressar. Men till maten är det inte kallt som det är till frukosten utan den ska vara varm till maten. Mjöl dricker man ganska lite och man dricker den aldrig till maten. Det som skiljer sig från svenska köket till svenska är att i Bolivia äter man mycket soppor. Mest äter man sopporna till lunch. Såser är högst ovanligt i det bolivianska köket. I sig är maten inte stark men sen finns det starka örter och såser som är starka som här. Det finns en speciell sås som heter llajua. Såsen är röd och innehåller tomat chilipeppar, salt och kryddor från Landet. I Bolivia finns det också mycket mer sorters potatisar och majs. Det finns hela 25 stycken potatis sorter som används dagligen. De mest användbara sorterna är. Den vanliga potatisen som ni alla känner till och äter dagligen. Sen finns också sötpotatis, avlångpotatis (oaka), prickig potatis som heter pappalisa Och chullo. Chullo är en potatis som dom har urvattnat och fryser den. Man kokar upp den några dagar senare när man ska äta den.

På ”fastfood” fronten så finns det i princip samma mat som man äter i Sverige. Skillnaden är väll att det inte äts lika mkt hamburgare och pizza. Kebab förekommer inte alls. Istället äter man friterad kyckling i Bolivia. Det finns många såna ställen. Det finns ingen McDonald’s i Bolivia men det finns Burger King. Det finns 15 olika Burger King över hela landet. Folk som lever i landsorterna och indianer äter inte dessa måltider på grund av att i landsorterna finns det inte. Och indianerna vill inte äta den typen av mat. Det är mkt skillnad från indian och städer. Eftersom storstäderna är mkt påverkad från Europa och USA. Indianerna äter mest gammeldags mat som inka åt för flera tussen år sen. Maten ha däremot inte ändrats så mkt från 60-talet till nutid. Några få förändringar har skett på storstäderna för dom påverkas av USA och Europa. Dem fattiga bönderna i landskapet vet inget om dom nya förändringarna. I Landet finns det fortfarande inte kylskåp så bönderna måste jobba på det gamla goda sättet. Däremot äter alla den traditionella pirogen (Salteña) pirogen innehåller ägg, potatis, ärter och en sorts fyllning som innehåller lite vätska. Det innehåller även antingen kyckling eller köttfärs. Ibland kan dom också innehålla oliver. Även om Salteña inte låter vara så goda. Man ska inte luras av det för Salteñas är sjukt goda. Man måste också ha lite talang för att äta dom så inte vätskan rinner ut i händerna.

Det som skiljer sig på vad man äter i Bolivia och i Sverige är att det finns många unika fiskar som lever i Titicacasjön. Mängder av olika tropiska frukter äter man i Bolivia från skillnad i Sverige där man äter några. I Bolivia äter man fortfarande inälvor som man slutade med i för ett tag sen i Sverige. Tappia Storstäds indianer lägger ett skynke på marken i ett torg och lägger dukar med massa rätter som man äter med handen. Det kallas tappia. Alla får äta därifrån till och med främmande och utlänningar. Presidenten gjorde en riktig stor tappia på stora torget i La Paz när han valdes till president.

The Raz*

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0